Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Aircond Tidak Sejuk - Apa yang Perlu Dilakukan?

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Pemampat Aircond Anda Tidak Akan Hidup

Aircond Tidak Sejuk - Apa yang Perlu Dilakukan?


Sekiranya penghawa dingin anda tidak berfungsi sama sekali, ada kemungkinan ada sesuatu yang tidak beres dengan pemampatnya. Ini mungkin terdengar seperti berita buruk, dan mungkin, tetapi pemampat sering dapat diperbaiki. Sebelum membuat kesimpulan, anda harus melakukan sedikit penyelesaian masalah untuk mencuba dan menentukan punca masalah. Perlu diingat bahawa hanya ada banyak perkara yang dapat dilakukan oleh pemilik rumah seharian dalam hal ini. Sebilangan besar ujian yang perlu dilakukan hanya dapat dikendalikan oleh profesional.

Baca Juga:

Apa Itu Pemampat Aircond?


Penghawa dingin tidak dapat berfungsi tanpa pemampat yang berfungsi. Pada sistem penyaman udara kediaman standard, pemampat biasanya terletak di unit luaran. Seperti namanya, fungsi utama pemampat adalah pemampatan. Dalam penghawa dingin, ia berfungsi dengan memampatkan pendingin gas yang sejuk, bertekanan rendah dan gas sehingga lebih panas dan mencapai tekanan yang jauh lebih tinggi. Dari situ, bahan pendingin gas diperah ke kondensor. Semasa bahan pendingin masih dalam pemampat, dianggap sebagai permulaan kitaran penyaman udara. Apabila pemampat   aircond tidak dapat dihidupkan, prosesnya tidak dapat dimulakan.

Periksa Kuasa


Perkara pertama dan paling jelas yang perlu dilakukan apabila pemampat anda tidak dapat dimulakan adalah memastikan bahawa unit menerima kuasa. Selalu ada kemungkinan sekering telah ditiup atau pemutusnya tersekat. Sekiranya masalah seperti ini kerap berlaku, anda mesti berjumpa dengan juruelektrik. Tidak normal jika sekering dan pemutus mengalami masalah yang kerap. Penghentian dan permulaan berterusan boleh menyebabkan banyak kekacauan pada pemampat dan sistem penyaman udara secara keseluruhan.

Sekiranya fius dan pemutusnya baik, anda mungkin perlu menghubungi kontraktor HVAC. Satu-satunya pengecualian adalah jika anda mempunyai akses ke multimeter dan mengetahui cara menggunakannya. Sekiranya demikian, anda boleh menggunakannya untuk memeriksa dan melihat sama ada voltan yang betul masuk ke pemampat. Walaupun anda dapat menentukannya, anda pasti memerlukan juruteknik HVAC mengambilnya dari sana. Berita baiknya adalah bahawa masalah seperti ini biasanya dapat diselesaikan tanpa banyak masa atau wang.

Langkah Penyelesaian Masalah yang Digunakan oleh Profesional
Adalah berguna untuk mengetahui apakah masalah penyaman udara berasal dari pemampat. Ini mungkin bukan berita hebat, tetapi memberi teknologi HVAC sesuatu yang perlu dilalui semasa tiba. Sangat mudah untuk mengandaikan bahawa anda tidak beruntung dan perlu membeli unit baru, tetapi itu tidak semestinya berlaku. Pemampat mempunyai banyak komponen, dan sesiapa sahaja boleh gagal dan menyebabkan masalah. Teknologi yang tiba di rumah anda akan mempertimbangkan kemungkinan berikut dan berusaha untuk mengesampingkan masing-masing:

Kapasitor - Dalam banyak kes, masalah pemampat disebabkan oleh kapasitor yang rosak atau rosak. Sekiranya teknologi menentukan bahawa kapasitor harus disalahkan, dia mungkin menukarnya dengan kapasitor yang sukar dimulakan, yang dapat menyelesaikan masalahnya sekali dan selamanya. Satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah kapasitor adalah dengan menggantinya dan menguji unit, jadi ini biasanya dilakukan apabila pemampat aircond tidak dapat dihidupkan.

Mula Relay - Seperti pada kapasitor, juruteknik HVAC boleh mencuba menggantikan geganti permulaan, yang merupakan satu-satunya cara yang pasti untuk menentukan sama ada ia berfungsi dengan betul atau tidak. Sekiranya pemampat berfungsi setelah geganti permulaan baru dipasang, masalahnya akan dapat diselesaikan dan anda semestinya sudah siap.

Injap - Injap yang rosak boleh menimbulkan masalah besar pada pemampat. Masalah yang paling biasa adalah bahawa bahan pendingin adalah cecair dan bukannya gas ketika sampai ke saluran masuk pemampat. Dalam keadaan seperti ini, pemampat masih boleh berfungsi, tetapi penghawa dingin tidak akan menyejukkan udara. Nasib baik, penggantian injap atau injap yang rosak biasanya menyelesaikan masalah.

Sambungan Terminal - Teknologi ini juga akan memeriksa sambungan terminal untuk memastikan bahawa semuanya rapat dan tersusun. Sambungan yang terputus boleh menyebabkan beberapa masalah yang cukup ketara. Sekiranya pemampat anda berfungsi secara sporadis, ia mungkin sesuatu yang semudah ini. Ada juga kemungkinan bahawa sambungan terminal benar-benar kotor. Pembersihan yang baik mungkin berjaya.

Pemampat Mati


Sekiranya pemampat di penghawa dingin anda dianggap mati sepenuhnya, anda mungkin akan mempunyai dua pilihan. Anda boleh mengganti pemampat, atau mengganti keseluruhan penghawa dingin. Faktor penentu utama adalah kos untuk mengganti pemampat. Sekiranya kurang daripada 50 peratus daripada kos membeli unit baru, ini mungkin kaedah terbaik. Sekiranya harganya lebih tinggi daripada itu, membeli penghawa dingin baru mungkin merupakan pilihan yang paling praktikal.

Menyelesaikan Masalah Pemampat aircond 


Sekiranya anda tinggal dan yakin anda mempunyai masalah pemampat aircond, Service Aircond Rumah. dapat membantu. Matlamat kami adalah untuk menyelesaikan masalah anda dengan cara yang paling berkesan dan berpatutan. Teknikal kami akan menentukan punca masalah dan memberi tahu anda mengenai pilihan yang ada. Dengan keberuntungan, pemampat anda boleh diperbaiki dan penghawa dingin anda akan dapat dihidupkan dan berfungsi semula dengan cepat.

Catat Komen for "Aircond Tidak Sejuk - Apa yang Perlu Dilakukan?"