Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Punca Compressor Aircond Rumah Rosak

Punca Compressor Aircond Rumah Rosak

Punca Compressor Aircond Rumah Rosak. Tanda- tanda compressor aircond rosak dan penyelesaianya secara mudah dan jimat batjet

Assalamualaikum. Kali ini Servis Aircond Rumah Murah ingin menyiarkan tentang compressor Air Conditioner. compressor adalah alat yang paling utama dalam mesin pendingin sebab compressor adalah pengerak gas aircond agar dapat mengedarkan dan menghisap panas, compressor digunakan untuk mengepam gas bukan cecair sebab compressor menggunakan sistem omboh.
Punca Compressor Aircond Rumah Rosak


Terdapat beberapa jenis kompresor tetapi Servis Aircond Rumah Murah bahas berikut adalah compressor yang menggunakan gegelung sebagai mesin memandu, banyak faktor yang menyebabkan compressor memecah adalah:

1. Limpahan
kelebihan beban terjadi kerana adanya gas yang telalu banyak untuk dipam oleh compressor sehingga compressor tidak mampu mengepam lagi mengakibatkan pusingan rotor berhenti / pelan dan arus sangat tinggi mengakibatkan gegelung terbakar dan compressor rosak.

Penyelesaian: Elakkan pengecasan terlalu banyak freon. Lihat berapa banyak freon mencukupi untuk penghawa dingin anda. Tidak lama kemudian boleh berlebihan (Outdoor Off)

baca juga: Penyelesaian Compressor Aircond Rosak

2. Dari pada Minyak
kehabisan minyak berlaku kerana adanya kebocoran pada sistem gas aircond sehingga minyak keluar dari sistem gas aircond yang mengakibatkan enjin berputar tanpa pelincir dan mengakibatkan panas yang berlebih, panas yang sangat tinggi mengakibatkan gegelung terbakar dan overload rosak.


Penyelesaian: Nah jika ini biasanya disebabkan oleh penghawa dingin yang sama. Ya boleh dinyatakan tanpa pasang / pasangan asal. Makan ia ada kebocoran. Penyelesaian kandungan minyak kembali, vakum, mencari kebocoran kemudian kimpalan atau mengetatkan dan kandungan freon kembali.

3. Aliran dan Voltan
arus dan voltan sangat menentukan kerosakan yang berlaku kepada compressor, walaupun mana-mana compressor baru jika arus dan tegangan tidak sepadan boleh menyebabkan kerosakan, kerana gegelung motor sangat sensitif terhadap arus dan voltan.

Penyelesaian: Wahh, jika ini anda tidak perlu bertanya lagi. semua penghawa dingin juga sudah tahu. Penyelesaiannya cuba kabel kuasa ac dibuat secara berasingan. anda boleh menggunakan MCB.

4. Kapasitor Mati
kapasitor adalah alat yang digunakan untuk memindahkan fasa sehingga kutub bantu mempunyai kecenderungan ke kanan atau ke kiri kerana itulah kapasitor sangat berperanan penting pada motor kapasitor, sehingga kalau kapasitor mati pemutar tidak boleh berputar kerana tidak mempunyai kecenderungan yang mengakibatkan lilitan terbakar kerana terjadi arus pendek pada lilitan (compressor 1 fasa dibawah 1/2 PK menggunakan PTC dan 1/2 PK keatas menggunakan kapasitor, fungsi PTC hampir sama dengan kapasitor hanya saja PTC tidak menimbulkan pergeseran fasa hanya memberikan kutub bantu yang muncul beberapa saat sahaja sedangkan compressor 3 fasa tidak menggunakan kapasitor atau PTC)

Penyelesaian: Mudah, Ganti dengan yang baru.

5. Dead-end
kebuntuan yang berlaku pada peredaran gas aircond boleh menyebabkan compressor bekerja sangat keras sebab pada paip tekan, tekanan menjadi sangat tinggi dan pada paip hisap menjadi sangat rendah, hal ini menyebabkan compressor overload kerana kelebihan beban. Impasse boleh berlaku di semua bahagian edaran gas aircond tetapi kebuntuan yang paling biasa adalah pengembangan kerana pengembangan adalah bahagian terkecil dari laluan berbanding yang lain.

Penyelesaian: Kebuntuan boleh diatasi dengan berkelip atau menggantikan bahagian tersumbat.

6. Pengecasan yang tidak betul
kesalahan pengisian gas aircond atau minyak boleh menyebabkan kerosakan pada compressor, ini kerana compressor direka sedemikian rupa oleh kilang untuk diisi dengan gas aircond dan minyak tertentu saja, jika compressor diisi dengan gas aircond dan minyak yang tidak ada pada ketentuan boleh mengakibatkan komponen-komponen yang ada compressor menjadi rosak kerana ia tidak sesuai dengan gas aircond dan minyak.

Penyelesaian: Nah, jika ini anda tidak nihh secara rawak. Anda perlu memadankan freon yang anda mahu isi ke dalam penghawa dingin anda. Terdapat R22, R32, Inverter

7. Aus dan karat
keadaan compressor lama sering menyebabkan haus dan karatnya adalah wajar jika compressor berusia 5-10 tahun. Haus yang berlaku pada compressor biasanya pada omboh ini ditunjukkan oleh tiada penyejat, arus kecil, tekanan freon pada paip akhbar dan paip sedutan tidak jauh berbeza. Karat boleh berlaku di dalam badan compressor dan boleh bocor pada compressor.

Penyelesaian: 100% Gantikan: D


Nah, Apa yang saya jelaskan di atas sememangnya berguna untuk penghawa dingin anda di rumah. Wasallam :)